EmelieFoto: Thron Ullberg

Emelie Schepp

Emelie Schepp utsågs till Årets Deckarförfattare 2016, 2017 och 2018.

Emelie Schepp (1979) har under många år arbetat som projektledare i reklambranschen. 2013 gav hon ut sin debutbok Märkta för livet på eget förlag och med 40 000 egenhändigt sålda exemplar rankas hon fortfarande som Sveriges främsta egenutgivare. Sedan dess har hon släppt flera böcker i serien om den komplexa åklagaren Jana Berzelius. Böckerna har sålts till 30-talet länder och i över tre miljoner exemplar samt blivit läsarfavoriter och bästsäljare i många länder. Hösten 2023 kommer första säsongen tv-serien "JANA" att släppas på Viaplay och den baseras på den första boken i serien "Märkta för livet".

Från garageuppfarten till världen

Emelie Schepp blandade litteratur med business – och blev Sveriges största egenutgivare. I dag är hennes böcker sålda till trettiotalet länder runt om i världen.

Efter tio år som projektledare på en eventbyrå ville Emelie Schepp börja skriva längre och friare än vad reportage och informationstexter tillät, och bestämde sig för att gå en kurs i konsten att skriva filmmanus.

- Jag blev så inspirerad av kursen att jag skrev två manus som jag skickade in till olika produktionsbolag i Sverige, säger hon. Men när jag läste i Dagens industri att filmregissören Peter Dalle hade svårt att få finansieringsstöd till svenska långfilmer tänkte jag om. Och jag tänkte bok istället.

Hon visste att hon ville skriva om en actionhjälte, en udda och komplex kvinna som bar på ett dolt och våldsamt förflutet. Åklagaren Jana Berzelius blev huvudkaraktären i Märkta för livet, som skulle bli Emelies debutroman.

- Jana är å ena sidan är en mycket framgångsrik åklagare som gör allt för att upprätthålla lagar och regler i samhället, å andra sidan är hon en hänsynslös kvinna som inte drar sig för att överträda lagar och regler för att dölja sitt våldsamma förflutna.

Parallellt med arbetet som projektledare började hon skriva. Nya kapitel växte fram varje kväll när barnen hade somnat och efter fem månader var hon klar med första utkastet.

- Jag kontaktade de etablerade förlagen i den genren jag hade valt och väntade på deras svar i sex månader. Men det enda jag fick var ett nej från ett förlag. De andra förlagen svarade inte alls. Till slut bestämde jag mig då för att inte vänta längre. Istället satsade min man och jag allt på att starta eget förlag. Några veckor senare backade en lastbil upp på vår garageuppfart i Stavsjö utanför Norrköping, och lastade av tre pallar med pocketböcker, totalt 4999 stycken.

Varför just 4999?

- Jag visste att jag kunde ha rätt till ett litteraturstöd om jag tryckte boken i en upplaga som understeg 5 000 exemplar, förutsatt att jag inte tryckte nya upplagor efter det.

Men nya upplagor blev det. Böckerna sålde nämligen slut på en månad. Schepp tog kontakt med traditionella återförsäljare och gav sig sedan ut på en egendesignad signeringsturné från Malmö till Sundsvall.

Efter ett halvår hade hon sålt 40 000 exemplar på egen hand och därmed blivit Sveriges mest framgångsrika egenutgivare. I samma veva blev förlagen intresserade av den framgångsrika egenutgiven.

- Flera förlag erbjöd mig kontrakt och i dag tillhör jag HarperCollins som är ett av världens största förlag. Jag har ett fantastiskt team runt mig som arbetar hårt för att böckerna ska nå sina läsare. Nu kan jag satsa allt på författarskapet.

Betyder det att du nu har lämnat reklambranschen helt?

­- Nej, som författare jobbar jag fortfarande lika hårt med marknadsföring och PR. Framför allt arbetar jag hårt för att träffa läsarna, att träffa dem är det bästa jag vet.

Serien om Jana Berzelius har sålts i över 3 miljoner exemplar och till trettiotalet länder. Vad tänker du kring det?

- Det är fantastiskt att få resa runt om i världen och träffa mina läsare i olika länder. Det hade jag aldrig fått göra om jag inte hade gett upp efter det där refuseringsbrevet. Men jag gav inte upp, och det är jag nog mest stolt över.